47332
Książka
W koszyku
Kompoty, marynaty, dżemy / Zdzisława Skrodzka. - Wydanie 4. - Warszawa : "Watra", 1984. - 158 stron : ilustracje ; 22 cm.
Mała, skondensowana forma książki może na początku odrzucać, ale po przejrzeniu spisu treści widzimy mnogość przepisów na wszelkiego rodzaju soki, kompoty, pasteryzowane warzywa, marynaty, sałatki, powidła, syropy owocowe, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, a nawet sorbety. Osobną perełką tej książeczki jest rozdział o napojach fermentowanych, takich jak: wina, napoje musujące, wzmacniane alkoholem i nalewki. Oprócz samych przepisów, które są porażająco proste i skierowane raczej na rodzime warunki, pozycja zawiera również podstawowe porady i zasady w tematach technicznych, czyli - pozyskiwanie surowców i sposoby ich przygotowania, potrzebne narzędzia, sposoby uszczelniania i przechowywania przetworów, porady na temat kiszenia, solenia, zagęszczania, czy suszenia. Całość okraszona skorowidzem przepisów i czytelnym spisem treści.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Filii w Kleszczynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii w Świętej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia strona 155. - Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej